Trainen als een PowerMama – Desirée deelt haar succesverhaal

‘Het is niet gegaan zoals je gehoopt had’ – een succesverhaal

“Het is niet gegaan zoals je gehoopt had”, zeggen ze dan, de artsen en verloskundigen. “Nee, perfecte bevallingen bestaan niet, maar wie had dit kunnen verzinnen!” dacht ik dan. Ik heb het heel zwaar gehad, al heeft het even geduurd voordat ik dat kon toegeven. Ik was dankbaar om snel zwanger te zijn en ik ben een doorzetter van karakter. Maar ik vond mijn zwangerschap zwaar, onder andere door bekkenpijn. Ik dacht dat als mijn kindje geboren was, dat alles snel weer zou herstellen. Nou mooi niet dus. 

Ik had complicaties in mijn zwangerschap, tijdens mijn bevalling en in mijn kraamtijd. Ik heb met behulp van de artsen en ook van maar liefst 4 (bekken)fysiotherapeuten, geprobeerd om er weer bovenop te komen. Een jaar na mijn bevalling heb ik een revalidatieprogramma gevolgd bij het Spine and Joint Centre in Rotterdam. Zij zijn gespecialiseerd in langdurige bevallings- en bekkenellende. Het werd duidelijk dat ik een verkeerd bewegingspatroon had ontwikkeld. Ik was op een manier gaan bewegen, waar ik weliswaar de dag mee doorkwam, maar die mijn pijn en disbalans in stand hielden. Ik maakte onbedoeld mijn problemen erger doordat ik niet op de juiste manier mijn (buik)spieren kon aanspannen.

Na die revalidatie ging ik zelf verder met de fitness oefeningen die zij mij hadden voorgeschreven. Maar anderhalf jaar na de geboorte van mijn zoontje merkte ik, dat ik nog steeds niet mezelf was. Ik voelde me zwak en wankel op mijn benen. Ik vond de zorg voor mijn kindje zwaar en het was niet gelukt om mijn werk als arts volledig te hervatten. Ik had dagelijks nog pijn aan mijn bekken en lage rug (SI-gewricht). Ik raakte snel uit balans, vooral als ik mijn peuter tilde, en mijn diastase (het wijken van buikspieren) bleef maar bestaan. Toen werd ik via Sportcity in contact gebracht met Marie-Claude Falardeau die werkt vanuit het Powermama programma.

Bij de intake had ik veel te vertellen, maar voelde ik me ook een beetje belachelijk omdat mijn kindje inmiddels al anderhalf jaar oud was. Ik vond dat het allang klaar had moeten zijn met al die bevallingsellende. Marie luisterde aandachtig en zij had er vertrouwen in dat ze, ondanks mijn lange traject bij het ziekenhuis, revalidatie en fysiotherapeuten toch iets voor mij kon doen. Bij de allereerste training liet ze me een klein parcours lopen met een kettlebell aan één arm. Ik vond dat ik dat prima kon. Maar Marie zag meteen wat de revalidatie arts al had gezien: mijn bewegingspatroon was niet goed. Ik had nog steeds zwakte van mijn buik- bekken- en rugspieren, mijn spierkorset. De eerste twee trainingen lag ik vrijwel alleen maar op mijn rug, waarbij Marie mij met engelengeduld hielp, om weer controle te krijgen over mijn buikspieren. Ongeveer halverwege het powermama programma begon ik echt verschil te merken. Ik kon een heleboel dingen beter volhouden en ik had een betere balans.

Ik heb met mijn man overlegd wat hij ervan vond. Konden wij het betalen om na het afronden van het Powermama programma, door te gaan met Marie als personal trainer? Zijn mond viel open van verbazing: “Natuurlijk moet je doorgaan! Je knapt er onwijs van op en ik zie mijn vrouw weer terug komen!” Dat was wel een hele duidelijke aanmoediging. Hij heeft die woorden nog vaak herhaald. Mijn man heeft toegekeken hoe ik niet lekker in mijn vel zat en onzeker op mijn benen stond. Hij heeft steeds moeten bijspringen in de zorg voor ons zoontje. Met Marie heb ik het gevoel dat ik daar voor het eerst echt iets aan kan doen. Niet lijdzaam afwachten en hopen dat het vanzelf overgaat, maar twee keer per week veilig en verantwoord trainen onder begeleiding. 

Trainen en sterker worden, trainen en fitter worden, trainen en vrolijker worden. Want zo was het ook. Het heeft me verrast hoezeer fysiek sterk worden betekent dat je ook mentaal sterker bent. Tegenslagen deren me niet meer zo, ik heb meer energie en meer geduld voor mijn gezin. Ik zie de toekomst een stuk positiever tegemoet. Die opluchting, is met geen pen te beschrijven. 

Marie-Claude heeft mij ècht mijn leven teruggegeven.

Ik gun het iedere vrouw, die een nieuw mensje heeft gemaakt, dat zij er weer helemaal bovenop komt. Een kind op de wereld zetten is de grootste inspanning die je lichaam ooit kan leveren. Een vrouwenlichaam heeft het zwaar te verduren en er zijn veel vrouwen die langdurige klachten ervaren. Zelfs als alles goed verloopt zeggen ze ‘9 maanden op, 9 maanden af’.

Na een bevalling kan je makkelijk ‘verkeerd bewegen’ en vastlopen in je herstel. Tijdens het Powermama programma oefen je met veilig en verantwoord bewegen. Zodat je weer stevig op je benen staat en je conditie verder zelf kunt opbouwen. Ik denk dat Powermama er is voor alle mama’s. Maar als je, zoals ik, vastloopt en niet meer weet hoe je verder komt, dan is het zeker de moeite waard! Ik kan het Powermama programma en in het bijzonder Marie-Claude Falardeau van harte aanbevelen. Dat doe ik dan ook! 😊 

Desirée, Leiden

1 thought on “Trainen als een PowerMama – Desirée deelt haar succesverhaal”

  1. Zwayder says:

    Geweldig! Leuk om te lezen dat je behalve lichamelijke klachten ook mentaal prettiger bent gaan voelen! 🙂

    Top werk met z’n tweeën gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post